Velký průzkum mezi hráči KNBL, 3. část: hráči – jak se vidíme navzájem

Ve třetí části průzkumu mezi hráči Kooperativa NBL (první díl zde, druhý díl zde) se budeme zabývat už jenom hráči samotnými. Dost bylo hal, trenérů nebo rozhodčích. Dnes se dozvíte, jak se hráči české nejvyšší basketbalové soutěže vnímají navzájem. A koho velmi přesvědčivě označili za toho nejužitečnějšího z nich.

Kdo je nejlepší obránce v KNBL?

Who’s the best defender in the KNBL?

70 hlasů

V rozhovorech s hráči, které občas na CrunchTimu děláme, se v poslední době ptáme vždy i na to, proti komu se jim nejhůře hraje. V jejich odpovědích se spolehlivě opakují dvě jména – AJ Walton a Viktor Půlpán. Výsledek této ankety tak absolutně nemůže nikoho překvapit.

Walton i Půlpán jsou oba excelentní obránci. O tom není sporu. Tři čtvrtiny hráčů si myslí, že v lize není žádný lepší obránce než jeden z těchto dvou borců. Mírně navrch má Walton, ale Půlpán je ten, který má čtyři tituly Obránce roku z posledních pěti sezon.

Tak uvidíme, jak dopadne za pár týdnů hlasování odborné veřejnosti. Je ale jisté, že kdokoliv jiný si i letos může na titul Obránce roku nechat zajít chuť. Tohle je dostih pro dva koně.

Stavíš vlastní tým: Koho z ligy podepíšeš jako prvního?

You’re building a roster from scratch: Who are you going to sign first from the KNBL teams?

58 hlasů

Vzhledem k tomu, koho by hráči naprosto přesvědčivě zvolili MVP letošní sezony (jestli to nevydržíte, můžete se podívat na konec tohoto článku), je tohle docela zajímavý výsledek.

Otázka samozřejmě je, jak vůbec přistoupit k tomu, že můžete podepsat kohokoliv z ligy. Sáhnete po hráči, který je podle vás nejlepší? Bude pro vás zásadní jeho věk? Chcete čistého skórera, nebo všestranného borce, který si odvede svoje na obou polovinách hřiště? Budete zodpovědný hospodář a nebude vám jedno, kolik bude stát? Chcete někoho, kdo při první příležitosti nepůjde někam do ciziny? Jak moc budete řešit jeho charakter?

Ať už by byl přístup jakýkoliv, pokud by se hráči stali manažery, nejvíc na dračku by šel AJ Walton. A to s výrazným náskokem před kýmkoliv dalším.

Zajímavostí je, že dva hráči se s tím nemazali, nenapsali konkrétní jméno, ale rovnou celou Opavu. Jeden respondent si také vzpomněl na Tonyho Hickse.

S kým v KNBL by ses nechtěl prát nebo dostat do fyzické potyčky?

Who in the KNBL would you least like to fight?

50 hlasů

Když Martin Gniadek v listopadu 2022 ohlásil návrat do ligy, potěšil tím určitě Petra Czudka, své opavské spoluhráče a početnou komunitu opavských fanoušků. V některých dalších šatnách týmů KNBL se ale asi do vzduchu hromadně neskákalo. Gniadek je totiž hráč, se kterým by se protihráči (a možná i spoluhráči, kdo ví …) pustili do křížku jen velmi neradi.

I na dalších místech jsou pořádní pořízci. Švrdlík, Bailey, Johnson nebo Pecka budí oprávněný respekt.

Také tady někteří psali nikoliv jméno hráče, ale rovnou celý tým. Hlas tak dostaly Pardubice nebo Děčín, ten dokonce rovnou dva.

Kdo je nejpodceňovanější hráč v KNBL?

Who’s the most underrated player in the KNBL?

57 hlasů

Možná jste takový výsledek nečekali, protože vás Filip Kroutil vůbec nenapadl. Na našem facebooku, kde jsme tento graf zveřejnili s dvoudenním předstihem beze jmen, si vítěze správně netipl vůbec nikdo.

Víte vy vůbec, že Filip Kroutil je 14. nejvytěžovanějším hráčem ligy? Že pro svůj tým, který hraje o ty nejvyšší mety, je tak důležitý, že na palubovce stráví víc času než AJ Walton, Adam Číž nebo Petr Šafarčík? Že v úspěšnosti střelby za dva body je osmý v lize? Že je to šestý nejpřesnější střelec trojek? Že je v TOP 10 dokonce i v přesnosti šestek? Že je prostě extrémně spolehlivý?

Víte to? Nevíte? Tak vidíte! Taky ho podceňujete.

Kdo je nejpřeceňovanější hráč v KNBL?

Who’s the most overrated player in the KNBL?

58 hlasů

V tomto případě jsem měl svůj tip. Zněl Vojtěch Sýkora. Ne snad, že bych s takovou volbou souhlasil. Ale dovedl jsem si představit, že existuje určitá skupina lidí, kterou ten hype okolo Písku úplně nebavil nebo jim přišel už moc. Navíc v době, kdy se tento průzkum uskutečnil, už probíhalo couvání Sršňů ligovou tabulkou. A jelikož Vojta je jejich tváří, uměl jsem si představit, že se to do odpovědí promítne. Nakonec těch případů ale bylo jen velmi málo.

„Vyhrálo“ křídlo Pardubic David Pekárek. Borec, který už nakoukl i do reprezentace, letos nezažívá individuálně dobrou sezonu. Naopak, statisticky je jeho vůbec nejhorší v kariéře (když nepočítáme ročník 12/13, do nějž tehdy mladičký Pekárek nakoukl jen velmi symbolicky). Letos píše osm bodů na zápas při úspěšnosti za dva 40,7 procenta, za tři 22,7 procenta a z TH 75 procent. Ve všech případech platí, že jsou to jeho kariérní minima. Průměrný rating 8,7 zrovna tak. Navzdory tomu je mezi pětinou nejvytěžovanějších hráčů soutěže.

Zajímavostí je, že jediným cizincem v první desítce je Lamb Autrey na čtvrtém místě.

Kdo je největší trashtalker v KNBL?

Who talks the most trash on the court in the KNBL?

51 hlasů

Drsný sever se s tím nemaže. Tamní cizinci mají nejproříznutější ústa v soutěži. Nejvíc toho během zápasu „nakecá“ Delvon Johnson, následovaný AJ Waltonem a Ty Nicholsem.

Mezi Čechy to soupeřům nejvíce dávají sežrat Martin Gniadek, Ondřej Sehnal a Radek Farský.

Někdo se také rozhodl věnovat svůj hlas generálnímu manažerovi ústecké Slunety Tomáši Hrubému, který má skutečně během zápasů často co říct a volume má hodně doprava.

Kdo je MVP KNBL?

Who’s the MVP in the KNBL?

71 hlasů

První místo zřejmě není překvapením, ale ten ohromný odstup od druhého v pořadí překvapením je. Hráči KNBL se velmi přesvědčivě domnívají, že titul toho nejužitečnějšího z nich by měl letos získat Ty Nichols ze Slunety.

Argumenty má Ty silné. Je to hráč s nejvyšším ratingem. Je to nejlepší střelec. Je třetí v získaných míčích. Pokaždé váže největší pozornost soupeřových obran. Je nepříjemný obránce. A tým, jehož je lídrem, je aktuálně na třetím místě s velmi nadějným odstupem od úplné špičky.

Nějak tak by skutečně profil MVP měl vypadat.

* * *

Do čtvrté – finální – části našeho průzkumu jsme si nechali ještě dvě bonusové otázky. A taky se v ní podíváme na ohlasy, které průzkum přinesl, zodpovíme některé dotazy, které jsme dostali a zaregujeme na některé připomínky, které jsme zaznamenali. No a taky nastíníme, jak si to představujeme do budoucna.


Metodické okénko

Pokud hráč uvedl v odpovědi celý tým místo jména hráče, hlas jsme nezapsali, ačkoliv jsme jej započítali do celkového počtu odevzdaných hlasů. Stejně tak pokud uvedl hráče, který už v KNBL působí, generálního manažera apod.