Krejčí: Atlanta byla první volba, peníze pro mě nejsou tak důležité

Česká basketbalová bublina si může oddechnout.

Také příští rok bude mít svého zástupce v nejlepší lize světa. A ten další pak taky, a pak snad ještě jeden a k tomu ideálně další navrch.

Čtyřiadvacetiletý Vít Krejčí podepsal s Atlantou Hawks čtyřletý kontrakt na zhruba deset milionů dolarů. Není to přesně deset milionů dolarů, údajně by to mělo být o několik desítek tisíc dolarů víc, ale to jsou z hlediska NBA jen drobné. Podstatnější je, že ten kontrakt není kompletně garantovaný, takže nemůžeme s jistotou říct, že Vítek bude v NBA určitě čtyři roky. Tamní smlouvy jsou ve většině případů opravdu rébus, jsou plné opcí, výjimek, bonusů, bůhvíčeho dalšího.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Atlanta Hawks (@atlhawks)

„První rok je plně garantovaný. Druhý rok má výraznou garanci. Pak už začíná prostor týmových opcí. Bude záležet hlavně na Vítkovi, co z toho během délky té smlouvy vyrobí,“ řekl Krejčího agent Phillip Parun během konferenčního hovoru s novináři, kterého se CrunchTime zúčastnil. Atlanta podle něj jednoznačně stála o delší kontrakt. „To, co je dneska čtyřletá smlouva, může být v budoucnosti zaměněné za jinou smlouvu. Bereme to jako krok správným směrem,“ podotkl.

Krejčí už v minulosti prokázal, že z nabídnutých příležitostí umí těžit. Ještě letos na začátku roku byl bez kontaktu, nehrál, neměl tým. Vytrval, věřil a šance přišla. Hawks měli problémy se zraněním několika svých hráčů, a tak ukázali na Vítka, který již v minulosti jejich dres oblékal. Byla z toho slušná řádka zápasů v základní sestavě a hlavně velmi dobré výkony, kterými Vít dokázal, že v NBA může být užitečný. A to nejenom v útoku, ale – možná zejména – v obraně, ve které ukázal velké zlepšení a byl nasazován na ta největší jména basketbalového světa.

Proto není divu, že se chtěl do Atlanty vrátit. „Byla to první volba. Mám tam vybudované vztahy. Tým jde správným směrem, je mladý, má vizi, můžeme se posouvat každý rok dál,“ řekl Vítek.

Pokud byste si ale mysleli, že byl po skončení loňské sezóny v klidu, pak se pletete. Minulý týden mu spadl pořádný kámen ze srdce. Období takzvané free agency, kdy týmy mohou podepisovat nové hráče, není pro slabé povahy. Vítek sice už za tři roky v NBA stihl zjistit, že tam jistotu nikdy nemáte, ale stejně… „Byla to moje první free agency. Nevěděl jsem přesně, co mě čeká. Pár týdnů jsem byl nervózní,“ přiznal. Ačkoliv sám chtěl do Atlanty, mohlo to klidně dopadnout úplně jinak. „Free agency je hodně zmatená. Telefon může zazvonit kdykoliv, skončit můžete kdekoliv,“ řekl.

Nakonec bylo hlavní, že telefon zazvonil. Na jeho druhém konci byl volající, kterého si Vítek přál. O dohodě informoval novinář Adrian Wojnarowski a pokud by vás zajímala reakce fanoušků Hawks, pak byla veskrze pozitivní. Důvodem je kombinace dvou faktorů. Jednak je Vítek na konci poslední sezóny svou hrou oslovil, jednak je jeho kontrakt velmi dobrý. Pro tým, abychom byli přesní. Deset milionů dolarů za čtyři roky, to je v dnešní NBA prakticky nic.

Vypůjčím si hodnocení z youtubového pořadu Locked on Hawks: „Když bude hrát jako loni, tak je to krádež“. Ano, pokud Vítek bude opakovat loňské výkony a ještě navíc k tomu ukáže očekávaný růst, pak má Atlanta versatilního hráče – střelce, playmakera, dobrého obránce – s trochou nadsázky prakticky zadarmo.

Je to ale dvousečná zbraň. Dobře to v podcastu Two Man Game zhodnotili Michal Bernáth a Lukáš Feštr. Na jedné stranu má Atlanta potenciálně velmi platného hráče na extrémně team-friendly contractu (který má v ideálním případě šanci stát se jedním z nejlepších kontraktů v lize), na druhou stranu NBA je často politika a na palubovce dostávají přednost hráči s vyššími kontrakty zkrátka proto, že do nich tým investoval víc peněz a chce, aby se mu tahle investice vrátila. Lukáš Feštr trefně připomněl situaci Satyho při jeho první štaci ve Washingtonu.

Ale jak dobře víme, Saty nakonec tuhle situaci dokázal přetavit v kontrakt na deset milionů dolarů ročně, což z něj dělalo nejlépe placeného českého sportovce. Vítek se svou novou smlouvou uzavírá první dvacítku největších sportovních pracháčů Česka (aspoň to říkal Michal Bernáth v již zmiňovaném podcastu), ale co není, může být.

Pro Vítka samotného ovšem prachy nejsou prioritou. Všichni mí blízcí vědí, že pro mě to nikdy nebylo o penězích. Jsem obyčejnej kluk ze Strakonic. Nepotřebuju nic, peníze pro mě nejsou tak důležité. Na druhou stranu jsem rád, že budu moci do budoucna třeba zajistit rodiče. Jsem šťastný, že si takové peníze mohu vydělávat něčím, co miluju,“ řekl.

Může si dál plnit svůj sen v NBA, nemusí se třeba zabývat možným návratem do Evropy. A že v minulosti takové možnosti na stole byly. „Tento rok jsem nad Evropou ani tolik nepřemýšlel. Tím, že se mi závěr sezóny povedl, jsem věřil, že se nějak domluvíme. Evropa byla spíš téma minulého roku, když jsem dlouho žádnou smlouvu neměl a nehrál jsem,“ zavzpomínal Krejčí.

Atlanta si v letošním draftu vybírala jako první a sáhla pro Francouze Zaccharie Risachera, vyšší křídlo, který sice není úplně přesně typem jako Vítek, ale konkurence o minuty to je. Na druhou stranu odešli Dejounte Murray a Saddiq Bey. „Tým ještě není kompletní, role v něm se mohou měnit. Já bych měl bránit ty nejlepší hráče, dodávat energii, střílet nad 40 procent a dělat rychlá rozhodnutí. Chci ukázat víc sebevědomí, posouvat se,“ říká Vítek s tím, že by si v příští sezóně rád zahrál play-off.

V té předchozí Atlanta do této fáze nedospěla, vypadla v zápase play-in. Vítek ho navíc nemohl hrát, smlouva (zase jsme u těch zákrut a kliček zámořských kontraktů) mu to neumožňovala. „Absence v play-in pro mě byla těžká, extrémně mě to mrzelo a chtěl jsem hrát. Ale smlouvy v NBA jsou zkrátka složité,“ říká smířeně.

Na novou sezónu se v NBA už připravuje zhruba měsíc. Momentálně je v Las Vegas na Summer League, ačkoliv té se už jako aktivní hráč neúčastní. Po ní pojede zhruba na dva týdny do Evropy. „Budu trénovat, užiju si čas s rodinou,“ podotkl. Mimochodem, tréninkové dávky bude polykat například v Písku, jehož je velkým patriotem, nebo v Bambergu, kde bude vylepšovat své schopnosti pod dohledem kouče Stefana Weissenböcka. Pak už se odebere definitivně do USA a začne kolotoč příprav na novou sezónu, ve které chce definitivně dokázat, že do NBA patří.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Vít Krejčí (@vitaa_krejci)

Jako fanoušek basketbalu si ale ještě před tím plánuje zpestřit léto sledováním olympiády. „Myslím, že to bude možná jeden z nejlepších olympijských turnajů v historii. Množství talentu tam je neuvěřitelné. Bude to svátek a extrémně se na to těším,“ říká a zároveň upozorňuje, že to přes nespornou sílu amerického výběru nebude nic jednoznačného. „Pár týmů, které by je mohly potrápit, tam vidím,“ dodal.

Když před třemi lety český nároďák vybojoval historickou účast na olympiádě, Vítek ve výběru chyběl. Letos skončili Lvi od Paříže v uctivé vzdálenosti. Ale za čtyři roky, v Los Angeles, kdo ví?

Jedno je ale jisté.

Bude to dost záviset na Vítkovi.