S Žabinami za snem aneb Je ŽBL top ligou v Evropě?

Španělsko 3

Francie 3

Česká republika 2

Itálie 2

Turecko 2

Maďarsko 2

Polsko 1

Řecko 1

Se dvěma euroligovými účastníky se Česká republika řadí mezi ženami po bok top evropských lig, ale vezměme to popořádku.

Cesta za snem

10:00 Sraz u legendární brněnské haly Rosnička.

„Dobrý den, jedete taky na výlet?“ (úsměv)

„Ne, my jedeme fandit!“ (bez úsměvu)

„Správný přístup.“

„My jiný nemáme. Už 30 let.“

Pokud se hráčky brněnských Žabin někdy dívají trochu s despektem na věkový průměr svých ultras, nedokážou jen na první dobrou docenit, co pro tyhle pány zelený dres s ikonickou žábou ve znaku znamená.

„Pro postup se musí udělat všechno. Kdo si nedá kalíšek žabí krve (čti zelenou), tak nejede!“

Pokud mají šlechtici modrou krev, tak tady o barvě také není pochyb. Většina kádru byla na houbách, když tito páni fandili Žabinám. Ale pozor, fanklub omlazuje a rozhodně to není spolek „staříků“. Přesto je žabinským specifikem, že podlahu neutírají děti, nýbrž kmeti. Desítky let a s hrdostí! Emeritní Žabák Petr předal po 17 sezónách obřadně před pár lety posvátnou plyšovou žabí hlavu svému nástupci Tomášovi, ale s úsměvem vzpomíná, jak se ho děti bály, a to včetně ratolestí navrátivšího se prezidenta Jiřího Hamzy.

Ten se netají tím, že motivací pro návrat do klubu z brněnských Žabovřesk byl pro něj fakt, že v Žabinách hrají jeho dcery. Eliška je první rozehrávačku v klubu i reprezentaci žen, Marie postupně dorůstá do áčka.

Patnáct účastníků zájezdu vyráží mikrobusem na šestihodinovou trasu do maďarského Szekszárdu. Po vlastní ose na místo míří další fanoušci. Co by za takovou podporu na venkovních zápasech daly mnohé týmy NBL…

První zápas v hale Vodova skončil výhrou o bod pro „domácí“. Rosnička nedostala výjimku, a tak Žabiny nastoupily v hale mužů Basketu Brno a zároveň hlavně odvěkého rivala KP Brno.

Cesta se nese v duchu vzpomínek na život se Žabinami.

„Kde jsi byl minule na takovémto výjezdu?“

„Já moc nejezdím. Kdy jsme to byli v Pécsi na Final Four?“

„2004.“

Následuje výklad vzpomínek. Soupeři, sestavy, skóre, průběhy zápasů. Play-by-play jak v technickém zápisu, akorát zpaměti.

„Tehdy po těch třech porážkách jsem chtěl s basketem skončit.“

„No vidíš a teď jedeš po dvaceti letech těsně vedle.“

Neschází ani bulvární informace. „Ona chodila s tím a přebrala ho té druhé.“

Pécs, Šoproň, Krakov, Gdyně, Polkowice, Györ, Ružomberok, Piešťany, Košice, Bourges, Schio, Parma, Lublaň. Těch hal viděli dost.

Vzpomíná se na falešné pasy soupeřek, umakartové sedačky i roztržky s pořadateli.

Zápas o všechno

Trenér Viktor Pruša v podcastu Fastbreak před druhým utkáním řekl, že pro některé hráčky se může jednat o poslední příležitost zkusit si Euroligu. V kádru Žabin má tuto zkušenost Simona Sklenářová s ZVVZ USK Praha a slovenská reprezentantka Nikola Dudášová shodou okolností právě s maďarským Szekszárdem.

První domácí zápas byl nervózní. Cizí hala pro oba týmy. Žabiny svým způsobem hrály oba zápasy venku, ale na to se historie neptá. Střelba mizerná. Neproměňovaní šancí. Nervozita. Tlak. Zkazky o dobrém losu a hratelném soupeři. Výhra o bod byla hlavně psychická výhoda. Každý věděl, že se nejedná o žádný bodový polštář.

Trenér Pruša ve zmíněném podcastu před rozhodujícím zápasem o kvalitách svých děvčat nepochyboval. „Vím, že ten tým za měsíc, dva, tři bude výborný a ty Maďarky budou někde jinde – hůř a to mě užírá. Myslím si, že jsme lepší tým a máme na to předvádět v Eurolize lepší výkony než Szekszárd. Ale jsem long-term kouč. Mám rád proces, věřím procesu budování každodenní tvrdou prací, takže pořád přemýšlíme, jak se dostat co nejrychleji na level, který potřebujeme. Víme o potenciálu toho týmu, víme, co se v něm skrývá. Hráčkám věřím, víme, co v nás je a jakým způsobem můžeme hrát. Řekl bych, že o moc hůř než v prvním zápase už ne. “

Specifická situace pro Žabiny i pro chlapy z Nymburka. Nejdůležitější zápasy, vrchol sezóny a plnění vytyčeného cíle hned po přípravě ještě před začátkem soutěže.

K zápasu.

Nevypadlo to dobře. Maďarky byly plus devět. Tři a půl čtvrtiny tahaly za delší konec, ale Žabiny se vždy dokázaly dotáhnout. Opakovaně a dlouhodobě dokazují, jak obrovskou mají vnitřní sílu. Dokazovaly to v Eurocupu i ve finále ŽBL proti ZVVZ USK Praha.

Kapitánka Petra Záplatová, jíž se nepochopitelně vyhýbají reprezentační pozvánky, dala 27 bodů! 6 trojek (54,5 %), 4 dvojky (80 %), jednu šestku. Slovy klasika, dámy a pánové, nechci se vás dotknout, ale kdo z vás to má? Asi se ani nebavíme o tom, jestli tohle nějaká Češka letos v Eurolize překoná. Budeme s napětím očekávat, kdo se k takovému výkonu alespoň přiblíží.

Hned čtveřice reprezentatek z žabinského dresu se na konci srpna účastnila s českou reprezentací předkvalifikace mistrovství světa v Mexiku. A tak jsme se těchto hráček i kapitánky zeptali na dojmy z postupu a jak se stihli na tento vrchol sezóny ještě před jejím začátkem připravit.

Kateřina Zeihammerová

„Pro mě jsou to na klubové úrovni první evropské zkušenosti. Jsem za tu příležitost fakt vděčná a už takhle na začátku sezóny je to pro mě velký zážitek a těším se na další možnost porovnání s nejlepšími týmy v Evropě.“

Simona Sklenářová

„Příprava byla celkem náročná a intenzivní. Poté, co jsme se vrátili z Mexika, jsme neměli tolik času na sehrání, ale udělali jsme maximum. Makali jsme na trénincích. Dávali jsme do toho 100 %, jak hráčky, tak trenéři. Euroliga pro mě znamená splněný sen. Budeme se moct měřit s těmi nejlepšími. Těšíme se na to. V obou zápasech jsme měli slabší chvilky, ale nesemlelo nás to a dokázali jsme se zase zvednout. I v dnešní nepříjemné atmosféře jsme zůstali pospolu a dokázali jsme to!“

Emma Čechová

„Jsem moc ráda, že se nám podařilo postoupit do Euroligy. Je to neskutečný pocit, a to i po tom úspěšném létě, kdy jsme postoupili do kvalifikace mistrovství světa. Oba zápasy byly hodně náročné. Příprava byla hodně krátká. O to cennější výhra to je a o to víc si to užíváme. Věřím, že zápasy budou kvalitnější než v Eurocupu a přijde co nejvíc diváků, že Vodovka bude plná, atmosféra bude skvělá a zahrajeme si kvalitní zápasy proti kvalitním soupeřům. Určitě nás to hodně sblíží jako tým, hodně se posuneme a budeme předvádět lepší a lepší výkony.“

Eliška Hamzová

„Pro mě to určitě znamená splněný sen. Jsem ráda, že jsme to zvládli. Dohromady jsme se setkali až tři týdny před prvním zápasem, protože jsme přiletěli z Mexika a hned jsme nastoupili do přípravy. To bylo těžké jak pro nás, tak pro všechny ostatní, protože jsme se museli rychle sehrát. Jsem strašně šťastná, že jsme to zvládli, protože si myslím, že Brno si zaslouží, abychom měli znovu Euroligu. Publikum je tu fakt skvělé.“

Petra Záplatová

„Jsem strašně ráda, že jsme udělali tento krok. Myslím si, že jsme se na to připravovali celkem třetí sezónu, co hrajeme pospolu. Opravdu jsme ukázali, že jsme mentálně silní, že jsme to zvládli. Přípravu jsme měli skvělou. Dneska jsme vyhráli opravdu týmově. Měli jsme dvacet asistencí, a i když byl ten zápas nahoru dolů a někdo možná nevěřil, že bychom to mohli dokázat, jsem ráda, že naše hlavy to nikdy nevzdaly a bojovali jsme. Cítila jsem velkou podporu jak od fanoušků, kteří přijeli, tak i od holek na lavičce. Všichni jsme se povzbuzovali, a i když se nám nedařilo, tak jsme se zvedaly navzájem nahoru. Jsem ráda, že jsme ten krok spolu dokázali, a doufám, že jsme neřekli v Eurolize poslední slovo. Pět minut do konce si trenér vzal time out a říkal, že toto je rozhodující moment. My jsme byli plus čtyři body, v podstatě pět, když budeme počítat i první zápas. Tam už jsme takticky nikam nespěchali a hráli jsme to tak, abychom jim nedávali zbytečně šanci na útok.“

Navzdory místy divokému průběhu to bylo dohráno opravdu zkušeně a v klidu. Žabiny uzavřely devítiletý kruh čekání na Euroligu od roku 2015. Trenér Pruša navazuje na práci legendárního Jana Bobrovského a fanoušcí věří, že postupem to teprve začíná, a sní o druhé hvězdě na dresech.

České kluby, špička evropského ženského basketbalu

V roce 2005 se staly Češky mistryněmi Evropy.

V roce 2006 vyhrály Žabiny nabité českými reprezentantkami Euroligu.

V roce 2010 se stala zlatá generace doma v Brně a Karlových Varech vicemistryněmi světa.

V roce 2012 se Češky účastnily olympijských her.

V roce 2015 vyhrálo ZVVZ USK Praha s českými reprezentantkami Euroligu.

V roce 2017 na očekávaném domácím mistrovství Evropy Češky nepostoupily ze skupiny. Tým vedl nepochopitelně Ivan Beneš, jehož angažmá hlavního trenéra ženské repre nedávalo nikdy smysl.

V následujících letech řešily Žabiny existenční problémy, hrály s juniorkami a vzpomínaly na minulost. Postupně se začaly nadechovat, hrát nižší evropské poháry typu CEWL, EWBL, později Eurocup a ve středu se zhmotnil sen o návratu na největší ženskou basketbalovou stage v Evropě.

V sezóně 2024/2025 bude mít Česká republika v základních skupinách ženské Euroligy dva týmy. A to je skvělé. Řadí se tak po bok Itálie, Turecka a Maďarska. Víc týmů mají jen Španělsko a Francie, které mají po třech. Třeba Německo. Nula. Nic. Zero.

V roce 2023 prohlásil předseda Asociace ženských ligových klubů Jakub Večerka na adresu ŽBL tato slova: „Když jsem viděl soutěže v konkurenčních zemích, které posilují, a odcházejí jim hráčky, tak můžeme s klidem prohlásit, že Chance ŽBL bude patřit mezi čtyři nejlepší v Evropě. Důvodů je mnoho a jedním z nejdůležitějších je, že polovina ligy startuje v oficiálních pohárech FIBA Eurolize nebo EuroCupu.“

Ano, v ŽBL jsou týmy do počtu. ZVVZ USK je absolutním hegemonem ligy. Skóre některých utkání vypadají hrozivě. Přesto z deseti dýmů dvakrát Euroliga, KP Brno a Chomutov Eurocup, Ostrava, Brandýs a Hradec Králové zakusí restartovaný pohár CEWL. Ženský basket se snaží a je třeba mu držet palce a nedělat si jen legraci z výsledků o 70 a více bodů. Když hraje ZVVZ USK Praha proti Slovance, je to asi jako Barcelona pro Olomoucku. Tak to je. Příští rok se hraje u nás skupina mistrovství Evropy, lvice si vybojovaly místo v kvalifikaci o MS a sní o olympiádě.

Máme tady po dekádě zpět období se dvěma českými týmy v Eurolize. K tomu několik reprezentantek v zajímavých klubech po Evropě a na amerických univerzitách. Vypadá to nadějně. Je se na co těšit.

ZVVZ USK Praha můžete tradičně sledovat na Královce. Euroliga pro ně doma začíná ve středu 16. října.

Žabiny musí pro svou euroligovou stage na Vodovku. Euroliga pro ně doma začíná v úterý 8. října.

Možná trochu diskomfort, ale upravená Vodovka vypadala v kvalifikaci skvěle. A takový Bayern Mnichov bude v nové SAP Garden také hrát jen Euroligu. Na německou ligu zůstává v BMW Parku. Nymburk také hraje Ligu Mistrů na Královce. Tak to prostě je a je v pořádku, že FIBA tlačí na kvalitu hal.

A taková hala v Szekszárdu, ta by stejně dělala v Eurolize ostudu… V Eurocupu jim bude dobře.

A jaká byla cesta zpátky do Brna?

„Hoši, pro mě je to taková slast.“

„Možná nám dneska na USK fandili víc než v Králově Poli.“

„Euroligoví, euroligoví, my jsme zase euroligoví.“

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený EuroLeague Women (@euroleaguewomen)

„Miláčku, víš koho mají Žabiny ve skupině? Olympiakos Pireus. Ne, nechystám se tam letos potřetí, neboj. Ale je to vtipné.“

„Když myslíš…“